Koirahieronta

Mitä koirahieronta on ja miksi koiraa hierotaan?

Omasta mielestäni koirahieronnasta kertoo parhaiten ajatus siitä, että koirahieronta on vastaavaa käsittelyä kuin ihmishierontakin. Koiran ja ihmisen väliltä löytyy tietysti anatomisia eroja, mutta pääpiirteissään lihaksen rakentuvat ja toimivat molemmilla samalla tavalla. Koirahieronnalla pyritäänkin siis helpottamaan samoja vaivoja ja saamaan aikaan samanlaisia vaikutuksia kuin ihmistäkin hierottaessa. Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jolloin se auttaa poistamaan lihaksista kertyneitä kuona-aineita sekä palauttaa lihaspituutta. Tämä kaikki hoitaa jo syntyneitä kireyksiä sekä ennaltaehkäisee syntyviä vammoja ja kiputiloja. 

Milloin koiraa tulisi hieroa?

Pääpiirteissään voidaan nähdä, että lähes kaikki perusterveet koirat hyötyvät hieronnasta. Usein ajatellaan, että vain ikääntyneet tai aktiivisesti harrastavat koirat tarvitsisivat hierontaa, mutta myös monet muut tilanteet luovat koiralle hieronnan tarvetta. Varsinaisen lihashuollon lisäksi hieronnalla on myös psyykkisiä, hyvää oloa aiheuttavia vaikutuksia ja tämän vuoksi hieronta sopiikin hyvin myös esimerkiksi pelokkaille koirille. Osa koirista saa avun jo ensimmäisellä kerralla eikä tarvitse jatkokäyntejä, osan kanssa taas hieronta on hyvä uusia sarjoittain pahimpien tiukkuuksien avaamiseksi. Osalle puolestaan hieronta kuuluu elämään säännöllisenä ylläpitohoitona, esimerkiksi kerran kuukaudessa tai kahdessa. Tarve ja hierontarytmi määritellään aina koirakohtaisesti hieronnan yhteydessä, jotta hieronnasta saataisiin mahdollisimman hyvä hyöty.  

Erityistä hieronnan tarvetta koiralle muodostavat rakenteelliset haasteet (muun muassa nivelrikko, spondyloosi, löysät nivelet), ikääntyminen, aktiivinen ja kuormittava harrastuslaji, stressiherkkyys sekä vammasta tai lääketieteellisestä operaatiosta toipuminen.  

Myös seniori-ikäisiä koiria voidaan hieroa, mutta varsinkin ikääntyneiden yksilöiden kanssa on hyvä aloittaa hieronta rauhallisesti koiraa kuulostellen, esimerkiksi puolen tunnin hieronnoilla. 

Milloin koiraa ei voida hieroa? 

Välillä hieronta on parempi jättää kokonaan väliin tai siirtää sitä myöhemmälle. Tällaisia tilanteita ovat akuuttivaiheessa olevat traumat (murtumat, avohaavat, tuoreet lihasvammat), tulehdukset, pahanlaatuiset kasvaimet sekä keskushermostoperäiset (aivot/selkäydin) ja sydänsairaudet. Varsinkin jälkimmäisten kanssa tulee aina kysyä eläinlääkärin mielipidettä hieronnasta. 

Narttukoiralla on myös parempi jättää hieronta juoksujen tai valeraskauden aikana väliin. Myös rokotusten ja iholle laitettavien lääkehoitojen jälkeen on hyvä pitää pieni tauko ennen hierontaa.

Jos hieronnan sopivuus mietityttää, älä epäröi ottaa yhteyttä ja kysyä asiasta koirahierojaltasi. Lisäksi on hyvä konsultoida koiraa hoitanutta eläinlääkäriä ja kysyä hänen mielipidettään hieronnasta.

Hieronnasta sujuva kokemus

Luethan vielä ennen hierontaan tuloa sujuvan hierontakokemuksen ohjeistuksen, johon pääset alla olevasta linkistä

Hieronnasta sujuva kokemus